Transgender

Transgender personen kunnen zich onzeker over zichzelf voelen en het moeilijk vinden om tevoorschijn te komen. De relatie met hun lichaam is logischerwijs vaak ingewikkeld. Haptotherapie is erop gericht je meer thuis te gaan voelen in je lichaam en te zorgen dat je van binnen steviger wordt.

Mensen met genderdysforie hebben vaak weinig emotionele binding met hun lichaam. Het lichaam is er, maar het voelt niet eigen. Dat gegeven levert veel spanning op. Vertrouwen hebben in jezelf, kunnen ontspannen en jezelf laten zien zijn niet vanzelfsprekend. Een (al of niet medische) transitie verandert veel, maar betekent niet zomaar dat je je werkelijk thuis voelt in je lichaam.

Wat kan haptotherapie doen? In de haptonomie wordt ons lichaam vergeleken met een huis. Een huis bewoon je. Of niet. Het verschil is goed te merken. Als je iemand een hand geeft kan het voelen alsof diegene er echt is, maar het kan ook voelen als een lege huls. Hetzelfde geldt voor je lichaam, waarin je huist, of waarvan je je weghoudt. Het laatste heeft negatieve consequenties voor de kwaliteit van je leven.

Bij haptotherapie ga je stap voor stap ervaren hoe het is als je contact maakt met je lichaam. Er is aandacht voor wat je fysiek en emotioneel ervaart. We kijken wat je tegenhoudt om je lichaam te gaan bewonen. Het doel is meer vertrouwen in jezelf, innerlijke rust, werkelijk kunnen ontspannen en genieten.