Over haptonomie

Haptonomie betekent (tastbaar) contact maken om gezond te maken, te helen, te bevestigen, aldus de grondlegger Frans Veldman.

Het woord haptonomie komt van het Griekse hapsis, dat de tast, het gevoel, de gevoelsbeleving betekent, en nomos, dat staat voor wet of regel. Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie.

Mensen leren in hun vroege kindertijd af om naar zichzelf te luisteren. Hele jonge kinderen zijn wie ze zijn. Als ze honger hebben, huilen ze, als ze blij zijn, lachen ze. Door een tekort aan of ontbreken van bevestiging wie we als kinderen zijn, raken we ontwend om dat aan anderen te laten zien. Denk aan kinderen die niet mogen huilen als ze pijn hebben.

Haptotherapie is een prachtige methode om te leren het contact met jezelf en anderen te herstellen. Het lichaam is een geweldig duidelijk instrument. Het liegt niet. Bovendien leert het je iets wezenlijks: je ontwikkelt je in het contact met een medemens. Hulp en steun willen vragen, het verlangen hebben bij een ander te zijn; het is geen zwaktebod, maar een zegen.