In een groep

Voor mensen met transgender gevoelens bied ik haptonomie in groepen aan. Het gaat om zes bijeenkomsten van twee uur in kleine groepen van maximaal vijf personen.

In een haptonomiegroep ga je verkennen van wat jouw gevoel en lichaam je vertellen. Wat voel je?  Vervolgens onderzoeken we hoe je omgaat met dat gevoel. Luister je er naar? En zo niet, wat houdt je tegen?  Kun je het voelen als je iets echt niet wilt? En als je dat gevoel hebt, kun je daar dan gevolg aan geven? Of doe je het toch omdat je geen ‘nee’ durft te verkopen?

De kern van haptonomie is dat het je leert meer te luisteren naar je gevoel en lichaam. Vaak is dat lastig voor mensen met transgender gevoelens. De pijn en de strijd die het geeft als je je man voelt maar als vrouw bent geboren, of andersom, kan ervoor zorgen dat je jezelf (deels) bent gaan afsluiten voor wat je voelt. Dit gebeurt vaak al op jonge leeftijd. Het gaat meestal onbewust.

Als er weinig ruimte is voor wat je voelt, raak je uit balans. Je hebt je gevoel nodig om te weten wat je voorkeur heeft of wat eigenlijk niet bij je past. Op het moment dat je leert te verstaan wat je gevoel je zegt, krijg je vertrouwen in jezelf.  Raak je meer geworteld  in je lichaam. Je verstandhouding met je lichaam wordt beter. Ontspannen gaat makkelijker. In de groep leer je keuzes te maken die je hierbij helpen.

De bijeenkomsten zijn ervaringsgericht en praktisch. Een deel van de tijd werken we als groep, een ander deel staat één persoon centraal. Voorafgaand beginnen we met ontspanningsoefeningen en oefeningen om te aarden. Het voordeel van een groep is dat je van elkaar leert en elkaar kunt steunen. Wat voor de een geldt, geldt vaak ook voor de ander.

Praktisch

Data, locatie en kosten

De groepen worden gehouden in Utrecht en Dordrecht. Het gaat om 6 bijeenkomsten op nader te bepalen data. De kosten bedragen 150 euro. Voor inlichtingen of om je aan te melden kun je mailen naar info@helemaaleigen.nl of bellen naar 06-15570887. Ook bestaande groepen kunnen zich aanmelden voor haptonomie in een groep.

M info@helemaaleigen.nl

T  06 – 155 70 887